CAMPUS NOORDERPLAATS

Op de kop van Spoor Noord, aan de kruising van de Ellermanstraat met de Italiëlei, komt onze campus Noorderplaats. Het ontwerp van Poponcini & Lootens wordt gebouwd door Interbuild en Willemen. AP Hogeschool investeert 65.000.000 euro in dit project.

Het campusgebouw heeft een omvang van ca. 30.000m² en zal plaats bieden aan 3500 studenten uit de professionele bacheloropleidingen van de departementen Gezondheid en Welzijn, en Onderwijs en Training.

De nieuwbouw is opgebouwd uit een trapeziumvormige hoofdbouw, gelegen aan de Noorderplaats (Italiëlei), een rechthoekige bouw aan de Ellermanstraat, een langgerekte laagbouw aan de Noorderlaan en tot slot een binnenplaats met auditoria, een groene zone en een helling naar de uitgestrekte ondergrondse parking.

De architecten ontwierpen een betonnen honingraatschil waaraan het gebouw is opgehangen. De mooie witte gekruiste gevelelementen hebben naast een esthetische functie ook een zonwerend effect.

Patrick Lootens van Poponcini & Lootens: “Het ontwerp wil de idee van een ‘open’ campus realiseren binnen een gelimiteerd bouwblok. Dit ontwerp kiest resoluut voor een centrale groene patio waaraan de gemeenschappelijke hoofdfuncties liggen ontsloten door een glazen rondgang.  Door haar sterke architecturale expressie en gedurfde volumewerking gedraagt het gebouw zich als een fier nieuw ‘personage’ in ‘t Stad.”

AP Hogeschool streeft met dit project naar een ontwerp dat past binnen het stedenbouwkundig concept en de identiteit van Spoor Noord. De stedelijke trap aan de voorzijde van het gebouw brengt het park tot aan de Italiëlei. Het ontwerp integreert op een harmonieuze wijze de nieuwe parkbrug die uitmondt in de parkhelling die letterlijk langs, op en onder het hogeschoolgebouw loopt.